Ingen varer i handlekurven

Fotball handler om å ha det gøy, men å velge match- og treningsballer er en alvorlig sak. Bedre fotballer kan på lang sikt også spare deg penger. Her er litt informasjon som kan hjelpe deg å velge riktig.

 

PU vs PVC

I dag er de fleste fotballer, inkludert de aller beste, laget av syntetmaterialer og ikke lær/skinn. De fleste produsenter bruker polyuretan (PU) i det ytre laget på sine toppballer. Yttermaterialet på billigere baller er av polyvinylklorid (PVC), som er et mindre holdbart kunstmateriale. Sammenlignet med PVC-baller er PU-baller mykere, mer lik skinn, har bedre spilleegenskaper og blir ikke påvirket av kulde. Men alle PU baller er ikke like. Generelt er det slik at jo tykkere PU lager er, jo bedre spilleegenskaper og "touch".

Pro serien har det tykkeste PU laget i Selects sortiment.

 

Underforingsmateriale og lag

For å understøtte ballens ytre lag bruker produsentene forskjellige typer underforingsmaterialer, generelt laget av polyester i forskjellige mengder. Noen produsenter hevder at jo flere lag med underforing, jo bedre er ballen.

Select ser det på en annen måte. Da alle fotballer skal holdes innenfor visse vektmarginaler, mener de at jo flere lag (billig) polyester man bruker, jo mindre plass er det til bedre materialer som PU. Det er derfor toppballen Brillant Super har de færreste lag underforing i hele Select-sortimentet, og det er lagt vekt på et tykkere, toppkvalitete PU lag i stedet.

 

Om skum

Det blir benyttet skum som underlag i noen av Selects fotballer også, men Select bruker aldri et separat skumlag som underforing for at ballene skal virke mykere. De mener at skummet "splatter ut" ved spark go midlertidig hemmer ballens balanse, og derfor ødelegger fart go ballkontroll. Skum absorberer også vann hvis det skulle trenge gjennom det ytre laget etter lang tids bruk. Husk at selv den minste ubalanse vil resultere i ujevn flukt. -Spør bare hvilken som helst frisparkekspert.

 

Blærer: Latex eller kunstamteriale.

Blæren ha stor inflytelse på fotballens spilleegenskaper. Det er ballens hjerte og det som gir fotballen sprett. Mens flere produsenter benytter butyl eller andre syntetiske blærer, bruker Select fortrinnsvis ekte latex. Et naturprodukt fra trær.

Mens butyl nesten ikke mister luft, gjør latex det gradvis. Det betyr at en fotball med latexblære skal pumpes oftere. Ca. 1 gang i uken. Latex har mere "liv", elastitet go sprett enn kunstmaterialer, og Selects blærer prodeseres på deres egen fabrikk. Hver blære pumpes og testes for balanse før den settes i en Select fotball.

 

Select fotballer finner du i nettbutikken.